A kekszmacaron recept sokkal olcsóbban elkészíthető, hiszen csokis kekszből készül és nem mandulából. A kekszmacaron recept egyszerűen, a francia módszerrel készül. A svájci módszer technikáját ide kattintva megtalálod receptvideóval.
Olcsó macaron recept
Pont úgy néz ki, mint a többi a csokis macaron, de ennek a tésztája mandula helyett kakaós kekszből készül. A csokis keksz sokkal könnyebben beszerezhető a mandulaliszt töredék árán. Így gyakorlásnak is tökéletes, amíg nem válik belőle profi macaron készítő.
Ezen a héten a macaronok világában mindenki keksz macaron lázban égett és engem is megfertőztek vele, úgyhogy én is elkészítettem. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. Nagyon finom lesz a macaronhéj. A finom roppanós héj, egy zamatos, szaftos belsőt rejt.
Macaron francia módszerrel
A svájci módszer után most a francia technikát mutatom meg nektek, ami némileg egyszerűbb, de cserébe a tojáshab több odafigyelést igényel. Ezért érdemes mindent, de mindent előkészíteni a készítés előtt. A francia macaron módszerhez nem kell szirupot főzni. Elég keményre verni a tojásfehérje habot és összekeverni a porcukros kekszliszttel, de mivel a habot nem hőkezeljük, sokkal könnyebb elrontani a keverést, mint az olasz vagy sváci módszernél.
Macaron sablon
Szabad kézzel is bátran lehet macaronokat nyomni, de a párosításnál adódhatnak problémák a kisebb-nagyobb süteményekből. Ezért szerkesztettem egy kör alakú sablont, amin egy kisebb és egy normál méretű macaron is helyett kapott. Két A/4-es lapra ki lehet nyomtatni és a sütőlap alá téve segíti a precízebb kinyomásokat. Ahogy a szíves sablonomat, úgy ezt a kör alakút is letöltheted és kinyomtathatod magadnak. A körsablonomat te is letöltheted és kinyomtathatod magadnak, ide kattintva.
A feliratkozás utáni köszönő oldalról tudod letölteni egyszerűen.
A macaron alapanyagai
A szíves macaron videóban meséltem már, hogy nagyon sok mindenből lehet macaront sütni, csak a megfelelő arányokat kell eltalálni hozzá. Én már készítettem zablisztből, barnarizslisztből, tökmagból, mákból, mogyoróból és sokféle lisztből is, de kekszből csak azután próbáltam először, amikor láttam a macaron fórumon, hogy milyen finom eredménnyel készíti mindenki.
Többféle omlós kakaóskekszből is kipróbáltam és ezekkel az arányokkal, mindegyikkel működött. A lényeg, hogy omlós keksz legyen és ne egy light vagy zsírmentesebb fajta.
Csokis macaron töltelék
A videóban mutatom a legegyszerűbb csokitölteléket, ami nem áztatja el a macaront. Lehet extrázni 2-3 evőkanál alkohollal, pl. rummal, konyakkal vagy alkoholmentesen narancslével is. Ha nem vagy étcsoki rajongó vagy gyerekeknek készül, akkor ét helyett tejcsokiból vagy fehér csokiból lesz a nyerő a krém. Tovább gazdagíthatod 1 evőkanál vajjal vagy Nutellával is.
Az első macaron sütés előtt
Ha az első macaron sütésre készülsz, akkor mindenképpen nézd meg a szíves macaron receptemet is, ahol még több praktikát és trükköt árultam el a készítésről és a macaronok tárolásáról is.
Miért nem sikerül a macaron?
Repedezett lesz a macaron teteje – ez akkor fordulhat elő, ha nem tartottad be a szárítási időt, hőfokot a sütés előtt vagy véletlenül becsuktad közben a sütő ajtaját. Okozhatja még a párás levegő és az alulkevert tészta is.
Nem lesz szoknyája a macaronnak – ez akkor fordul elő, ha nem szárítod meg a sütés előtt vagy nem tartod be az időket és a hőfokokat.
Nem jön fel a macaron a tepsiről, elcsúszik a talpa, ferde lesz – Ha sütőpapírt használsz mindenképpen szilikonosat vegyél, a Lidlben kapható szerintem nagyon szuper. Még akkor is előfordulhat ez a hiba, ha nem sütötted meg. Ezt ellenőrizni kell a sütés vége előtt, hogy mozog-e. Minden sütőben ki kell tapasztalni a pontos sütési időt. Nekem 3 sütőm van és mindegyik máshogy süti a makaront egy kicsit.
Nyúlós és folyós lesz a közepe – ez vagy alulsütést jelent, vagy túl sok színezéket tettél a macaronhoz. Az intezív színt ellensúlyozni kell a szárazanyagban is.
📖 Recept
Csokis kekszmacaron recept
Hozzávalók
A kekszmacaronhoz:
- 10 dkg kakaós, omlós keksz
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
A csokikrémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 80 ml habtejszín
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 120 fokra légkeverés nélkül, alsó-felő mód (légkeveréssel 100 fok) és két nagy méretű, lapos tepsire jó minőségű sütőpapírt vagy szilikonlapot terítünk. Az egyik alá beigazítjuk a mintákat. A habzsákot kivágjuk és egy 8 mm átmérű véget illesztünk, tegyük egy magas pohárba és hajtsuk vissza rá a szárát.
- Az omlós kakaós kekszet szórjuk egy tasakba és egy sodrófával törjük egészen finomra, lisztfinomságúra. A porcukorral együtt átszitáljuk egy keverőtálba és összeforgatjuk.
- A kimért tojásfehérjét a legalacsonyabb fokozaton kezdjük el felverrni. Ha már lazán habos, jöhet bele a kristálycukor fele. 1-2 perc elteltével a maradék is. Ha a hab már szépen kifehéredett, a sebességet is növelhetjük. Ha kezd keménynek tűnni a hab, ellenőrizzük az ujjunkkal, hogy elolvadt-e benne a cukor. Ha érzünk még szemcséket tovább kell verni. Akkor jó, ha a cukor elolvadt és a hab csúcsát megtartja és nem hajlik vissza.
- Szórjuk bele a kekszmorzsa felét és forgassuk bele. Jöhet a maradék is és keverjük tovább. A spatulára tapadt részt húzzuk le a tál szélén. Keverjük tovább úgy, hogy az aljáról is rendszersen felvesszük, hogy egyenletesen menjen ki a levegő a masszából.Amikor már lávaszerűen folyik, de megszakadás után nehezen akar megindulni, akkor tovább kell keverni. Ha le tudunk-e rajzolni vele egy 8-as számot anélkül, hogy megszakadna jó a tészta.
- Szedjük át az előkészített habzsákba. Csavarjuk össze a végét és már nyomhatjuk is. Mindig egyenesen tartsuk a zsákot és így nyomjuk a megfelelő méretűre. Oldalra megtekerve nem fog lecseppeni, amíg átmegyünk a következőre. A tepsit párszor ejtsük az asztalra, hogy feljöjjenek a kis buborékok a felszínre. Az esetleges buborékokat lyukasszuk ki egy fogpiszkálóval, hogy szép legyen a felszíne.
- Tegyük az előmelegített sütőbe, nyitott ajtóval 3 percre, hogy megszáradjon a teteje. Majd csukjuk be, vegyük feljebb a hőfokot 140 fokra, légkeverés nélkül, alsó-felső mód, (légkeveréssel 120 fok) és süssük készre 13-14 perc alatt. Ha letelt az idő óvatosan érintsük meg. Ha mozog a teteje, akkor kell még neki 1-2 perc. Ha meg se moccan, készen van.
- Közben a második tepsit is elkészíthetjük. A maradék masszából nyomjunk újabb macaronokat. Ne hagyjuk el a csapkodást és a buborékok kilyukasztását sem. Ugyanúgy először szárítani kell alacsonyabb hőfokon majd az erősebbre állítva készresütni. A sütés után hagyjuk teljesen hidegre hűlni és csak utána szedjük fel őket a tepsiről.
- A töltelékhez aprítsuk fel a csokoládét kis kockákra. Öntsük hozzá a tejszínt és kevergetve melegítsük addig, amíg a csoki felolvad. Tegyük félre hűlni. Amikor már hideg és besűrűsödött alaposan keverjük át, hogy krémes legyen. Akár robotgépet is használhatunk hozzá, de egy spatulával is pár perc alatt habosabbra tudjuk keverni.
- A habzsákba egy nagyobb zárt csillagvéget teszünk. Hajtsuk vissza a kezünkre és szedjük bele a csokikrémet. Szorítsuk a végébe egy habkártyával, hogy ne legyen levegős. Formázzunk egy szép karikát a macaronra és fedjük be egy másikkal. Óvatosan nyomjuk össze, hogy a krém kitöltse a széléig. Így megtöltve kell neki pár óra, hogy átvegye a zamatokat és tökéletes legyen. Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Szabó Edit
Annuskám! Csoda csaj vagy! És csodálatos a macaron recepted! Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy nekem macaront kell csinálni. Volt itthon tojásfehérhe, meg csokiskeksz. Sablon nélkül csináltam, mert az meg nem volt. 🙂 De gondoltam, legalább látom a buktatókat, ahhoz nem kell sablon. Mondhatom, én vagyok a 20-ból az egy! 🙂 Ezt csak Neked köszönhetem! 🙂
Kár, hogy nem tudok fotót küldeni. Jó egészséget kívánok! 🙂
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Eva Havlikova Horvathova
Kedves Annuska..mint ahogy a kommenteknél is ìrom nagyon kedves csaj vagy és imádom ahogy elmondod a munkamenetet..nekem ez igy nagyon tetszik .Maradj mindig ilyen kedves megfontolt
Annus
Nagyon köszönöm a támogatásodat és a kedvességedet! Nagyon jól esik. 😊🤗🥰
Sztojka Szilárdné
Kedves Annuska!
Érdeklődöm, hogy a kekszes macaront nem kell pihentetni?
Köszönöm a választ.
Annus
Nem kell.
Hódos Margit
Szia Annuska!
Bocsánat. Kicsit több kérdésem lenne.
Szerinted lehet e ezt a macaront édesítővel elkészíteni, vagy esetleg felesben? Illetve lehet e a keverést géppel csinálni? Izületes kézzel nagyon nehéz a 8-asig keverni....Már nagyon régen szeretném megsütni, ma kipróbáltam. Számít e ha 5 percig szárítottam, mert nagyon ragadt a teteje? Vagy ezzel el is rontottam? Illetve miért lettek szélesebbek a "szoknyák", mint maga a keksz? És végül érdemes e dupla/tripla adagot bekeverni, mert a család 8 fő? Köszönöm a választ! Szép napot kívánok!
Annus
Kedves Margit, sajnos ebben a receptben nem lehet lecsökkenteni a cukrot. Géppel lehet keverni, de így nagyon könnyű túl keverni és akkor biztosan rossz lesz a sütés után a macaron. Rutin és sok gyakorlás kell hozzá.
A massza túl keverése, a rossz szárítás vagy a rossz sütő hőfoka miatt lehetnek szélesebbek a szoknyák.
Lehet dupla és tripla adagot is egyszerre, de kell hozzá rutin, hogy az ember olyan gyorsan kinyomja a tésztát tepsire, hogy állás közben ne lágyuljon el a bekevert massza.
Nagy Zsuzsanna
Annuska Kedves! Csodás a recept, nekem sikerült elsőre, érthető, annyira részletes, hogy - bár nem biztam benne - hogy a 20-ból én leszek az egy, de lehet mégis én voltam?? A sablonról: Én tulajdonképpen a sütőpapír hátuljára egy pálinkás pohárral rajzoltam köröket, és így is összejött, filccel körberajzoltam és a másik oldalán meglátszott a kör. Így kicsit kevesebb munkával, de sikerült. Köszönöm mégegyszer, tényleg megér 5. csillagot,
Annus
🥰❤️🥰
Nagy Zsuzsanna
Csodás volt a recept, köszi, nekem is sikerült. Lehet nem váltom meg a világot, egy pálinkáspohárral a sütőpapír hátuljára rárajzoltam a köröket, és sikerült. Köszönöm mégegyszer, 5 csillag.
Annus
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és nektek is úgy ízlett, mint nekünk. 😊🤗🥰